1. Index
  2. » Koneempaa
  3. » Vangelis

#1 08.07.2016 22:30

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Vangelis

Tälle mestarille ei ollu omaa topiccia? Oon tässä pari päivää kuunnellu miekkosen tuotantoa läpi siltä osin kuin se omasta hyllystä löytyy ja raapustanu jottain ajatuksia erääseen facebook-ryhmään, oon kai about puolivälissä menossa jo... oisko paha jos copypasteaisin ne jutut myös tänne etteivät ihan huku ja katoa, aika vähän tamä aihe kai ketään kiinnostaa, mutta oispa edes itelle tallessa...  icon_surprised  icon_rolleyes

Offline

#2 08.07.2016 22:33

psykokarkki
uses and endorses MUOVIKASSI and COMMUNISM ☭
From: #Mitään UG:tä ei ole olemassa freak "skene"
Registered: 14.11.2006
Posts: 100,046
Website

Re: Vangelis

anna mennä vaan


Mitään UG:tä ei ole olemassag71u3wL.gifMitään UG:tä ei ole olemassag71u3wL.gifMitään UG:tä ei ole olemassag71u3wL.gifMitään UG:tä ei ole olemassag71u3wL.gifMitään UG:tä ei ole olemassag71u3wL.gifMitään UG:tä ei ole olemassag71u3wL.gifPUFF PUFF BONG BONG

Offline

#3 08.07.2016 22:34

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

GwNjifAl.jpg

Vangelis-maraton, osat 1 & 2:

- Sex Power (soundtrack) (1970)
- Fais Que Ton Rêve Soit Plus Long Que La Nuit (1972)

Sex Power on ilmeisesti jonkinlainen kokeellinen elokuva, en tiedä onko kyse oikeasti edes pehmopornosta vai jostain muusta. Jane Birkin on yksi leffan tähdistä. Musiikki on osittain helposti Vangelikseksi tunnistettavaa, osin lyömäsoittimet tai kreikkalaiseen kansanmusiikkiin viittaavat kohdat saavat vallan, paikoin mennään suht kokeelliseksikin. Biisit ovat pääosin varsin lyhyitä ja perätysten saattaa tulla täysin erilaisia juttuja, joten kokonaisuus ei ole ensikuulemalta kovin smooth, mutta silti hyvin kasassa pysyvä ja hyvä levy.

Sex Power ilmestyi alunperin ilmeisesti vain Ranskassa ja Kreikassa (julkaisija Philips) eikä siitä ole virallista cd-painosta olemassa, muutama vuosi sitten taisi tulla ensimmäinen virallinen vinyyli-reissue.

Fais Que Ton Rêve Soit Plus Long Que La Nuit on alaotsikoltaan Poème Symphonique. Kyseessä on jonkinlainen tribuutti vuoden 1968 Pariisin opiskelijamellakoille, joita Vangelis ja muut Aphrodite's Childin jäsenet olivat todistamassa. Tämä on varmaankin yksi kummallisimmista Vangeliksen levyistä. Kyseessä on lähinnä äänikollaasiksi luonnehdittava juttu, jossa erilaiset ympäristön äänet, kolinat, laukaukset ja puheet (ilmeisesti siellä mellakassa tallennettua ääntä) limittyvät yhteen kuoro-osuuksien ja kreikkalaisen kansanmusiikin kanssa, paikoin on eteerisempiä Vangelismaisempia kohtiakin. Outo ja mielenkiintoinen levy, joskin varmasti perus-fanille liian kummallinen.

Levy julkaistiin alunperin vain Ranskassa Reprisen toimesta, hieman myöhemmin tuli kreikkalainen re-issue Philipsin kautta. Kumma kyllä tästä on olemassa myös virallinen cd-painos, tosin se julkaistiin vain Kreikassa hyvin rajoitetusti Τα Νέα -nimisen sanomalehden ohessa. Tuo versio levystä tunnetaan nimellä Paris May 1968. Tosin en ole ihan varma onko se sisällöltään täydellinen, netissä kerrottujen biisien pituuksien perusteella siitä puuttuisi jotain, tällä nimittäin on alkujaan pituutta pikkusta vaille 31 minuuttia ja tuo cd näyttäs olevan jotakuinkin 3 minuuttia lyhyempi.

Tämä hallussani oleva cd on siis bootleg (Made in Monaco, levymerkki Platinum Music), mutta näiden levyjen vaikean saatavuuden vuoksi tähän oli tyytyminen. Tästä on olemassa myös hieman aidomman näköinen (silti bootleg) kreikkalainen cd, jossa on sama sisältö. Tämä on silti varsin laadukas julkaisu, lieneekö ihan nauhoilta masteroitu kun ei mitään vinyylin rahinaa ainaskaan ole kuultavissa.

CD:llä on myös kaksi boonusbiisiä. Nuo on nimetty ovelasti nimillä Song One ja Song Two ja niiden oikea identiteetti oli alkuun hieman hukassa. Kyseessä on kuitenkin kaksi The Forminx -yhtyeen biisiä. Vangelis oli mukana tässä bändissä, joka teki useita sinkkuja 60-luvun puolivälissä. Joskus jostain poimin tiedon, että biiseistä ensimmäinen olisi nimeltään Let's Leave This World, mutta ei näillä sen nimistä biisiä kai ole. Jälkimmäiselle biisille tarjottiin nimeksi Working Man Until The End, mutta se on oikeasti vain Until The End.

Huomionarvoista lienee, että monilla varhaisilla levyillä, varsinkin soundtrackeilla, Vangelis esiintyy ihan sukunimen kanssa varustettuna. Myöhemmin sen käytöstä luovuttiin ja joidenkin levyjen uusiopainoksista se on editoitu pois.

Last edited by hezma (09.10.2016 19:09)

Offline

#4 08.07.2016 22:36

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

UjfWIjFl.jpg

Vangelis-maraton, osa 3:

- Aphrodite's Child: 666 (1972)

Vangeliksen kokonaan säveltämä 666 oli Aphrodite's Childin kolmas albumi ja se oli tupla-lp. Levy oli pääosin äänitetty vuodenvaihteessa 1970-71, mutta jostain olen lukenut että Vangelis olisi sen jälkeen työstänyt levyä vielä pitkään yksikseen. Levylle ei meinannut alkuun löytyä edes julkaisijaa. On kerrottu että levy olisi alkujaan ollut jopa 4 lp:n mittainen ja että Irene Papasin orgastista laulua sisältävä ∞ ("Infinity") olisi alunperin ollut lähes 40-minuutin mittainen. Lopulliselle levylle se on editoitu viiteen minuuttiin. Kesällä 1972 levy viimein julkaistiin Vertigon toimesta ja bändi oli siihen mennessä jo hajonnut ja jäsenillään oli jo soolourat menossa.

Levy on tyylillisesti erittäin vaihteleva ja monet biiseistä ovat varsin lyhyitä (vastapainona sitten toki 19-minuuttinen ralli levyn loppupuolella), siksi se varmaankin muutamalla ekalla kuuntelulla aikoinaan tuntui todella sekavalta (eniten hämmensi ehkä livebiisi Babylon, vai onko oikeasti edes live vai onko feikkiyleisöä? ..nii ja on sielä toinenkin livebiisi, joskin studiokikkailulla kuorrutettu Hic and Nunc). Moiset fiilikset ovat toki sittemmin kaikonneet.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:01)

Offline

#5 08.07.2016 22:37

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

YRwkmzgl.jpg

Vangelis-maraton, osa 4:

- L'Apocalypse Des Animaux (soundtrack) (1973)

Vangelis on tehnyt useita soundtrackeja Frédéric Rossifin filmeihin. Tämä oli niistä ensimmäinen. Vaikka levy julkaistiin vasta 1973 oli sen musiikki tehty jo vuonna 1970. Normaalista myöhemmästä työtavastaan poiketen Vangelis tuotti filmiä varten paljon musiikkia ilman että näki edes filmiä tai mihin kohtauksiin sitä tultaisiin käyttämään, hän jätti tyystin filmin editoijien vastuulle valita nipusta mitä tarvitsevat. Filmillä oli lopulta myös paljon enemmän musiikkia kuin mitä lopullisella soundtrack-julkaisulla kuullaan.

Tällä levyllä musiikki on yleisilmeeltään varsin minimalistista, pientä ja herkkää ja hyvinkin ambientinomaista vaikkakin aika melodista.

Tämä on varmaankin yksi tunnetuimmista Vangelis-soundtrackeista siksi, että se on ollut aina niin helposti saatavilla.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:02)

Offline

#6 08.07.2016 22:37

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

1QuYLbxl.jpg

Vangelis-maraton, osa 5:

- Earth (1973)

Vertigon julkaisema Earth on tavallaan 666-levyn pikkuserkku. Ensinnäkin se on varsin monipuolinen ja osin melkeinpä rokkaava levy (mukana kitaristi ja basisti) ja toisekseen hyvin monella biisillä on mukana laulaja. Tuo laulava basisti Robert Fitoussi teki myöhemmin 80-luvun alussa ison hitin Words (Don't Come Easy) nimellä F. R. David.

Earth ei liene kauhean tunnettu Vangeliksen varhaisista studioalbumeista. Siitä on vain yksi virallinen cd-painos 90-luvun puolivälistä ja sekin julkaistiin vain Kreikassa. Itselläni on levystä tuommoinen 80-luvun alun Kanada-painos, jossa on ihan erilainen kansikin kuin originaalissa.

Alkuperäinen tunnetumpi kansi:

Ggrq7SSl.jpg

Last edited by hezma (09.07.2016 10:04)

Offline

#7 08.07.2016 22:38

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

Us08Bq0l.jpg

Vangelis-maraton, osa 6:

- Ignacio (soundtrack) (1975)

Francois Reichenbachin elokuvaan tehty soundtrack julkaistiin alunperin nimillä Entends-tu les Chiens Aboyer? sekä Can You Hear the Dogs Barking? Vuodesta 1977 alkaen se on yleisimmin tunnettu nimellä Ignacio, joskin tuota ensiksi mainittuakin on joissain julkaisuissa käytetty.

Levyllä on yksi pitkä 40-minuuttinen kokonaisuus (vinyylillä toki kahteen osaan jaettuna), josta voi toki hahmottaa useampia osasia. Musiikki on paikoin jokseenkin dramaattisen sinfonista olematta kuitenkaan suurta tai massiivista, tiettyjä haikeita kreikkalaissävyisiä melodioita on siellä täällä, paikoin meno on hyvinkin minimalistista ja pientä. Tästä voi löytää jopa tiettyjä 80-luvun levyillä mukana olleita piirteitä. Jälkimmäinen puolisko alkaa sekvensserin pulputuksella ja meno kiihtyy rokkaavampaan suuntaan syna-armeijan voimin. Tätä seuraa suht abstrakti, minimalistinen ja kokeellinen jakso lyömäsoittimineen. Loppupuolella palataan levyn alkupuoliskon tunnelmiin ja kuullaan todella surumielistä kreikkalaistyyppistä musisointia (tosin syntikoin esitettynä). Levyn surumieliset sävyt lienevät ihan oikeutettuja, sillä IMDb kertoo elokuvan storylineksi seuraavaa: "Two men seek help for their dying child in Mexico City."

Last edited by hezma (09.07.2016 10:06)

Offline

#8 08.07.2016 22:38

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

j1GEPshl.jpg

Vangelis-maraton, osa 7:

- Heaven and Hell (1975)

Vangelis muutti Pariisista Lontooseen ja tämä oli hänen ensimmäinen albuminsa RCA:lle. Se on myöskin ensimmäinen (lähes) täysipainoinen sinfoninen kokonaisuus kuoroineen kaikkineen. Meno on ajoittain suht mahtipontista ja massiivistakin, mutta on levyllä hieman ambientmaisempiakin sekä kokeellisempiakin osioita.

Levyllä on periaatteessa vain yksi pitkä kaksiosainen teos, josta tosin voi erotella useampiakin osasia. Ainaskin alkuperäisessä vinyylissä nuo osaset oli jopa erikseen nimetty, mutta omassa cd:ssäni on erikseen mainittu vain Jon Andersonin laulama So Long Ago, So Clear, joka päättää ykkösosion (vai onko se jopa ihan erillinen kokonaisuuteen kuulumaton biisi? ..eikai?).

Tämä on varsin hyvä aloituslevy Vangelikseen tutustuvalle, sillä tässä on monia niitä peruspiirteitä, joita miekkosen musiikista on melkeinpä aina löytynyt. Huomionarvoista on myös, että Vangelis on soittanut itse kaiken. Jännää miten "vain yksi syntikantoittaja" voi saada näin isoa ja dramaattista aikaan.

Joitain osia tästä levystä hyödynnettiin Carl Saganin Cosmos-sarjassa vuonna 1980.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:07)

Offline

#9 08.07.2016 22:38

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

VsInEHTl.jpg

Vangelis-maraton, osa 8:

- La Fête Sauvage (soundtrack) (1976)

Musiikkia Frédéric Rossifin luontodokumenttiin. Levyllä jälleen vain yksi pitkä teos, josta voi erotella useampia osasia.

Levy alkaa suht vauhdikkaasti syntikoiden voimin, sitten kuullaan hieman eläinten ääniä, laulua ja lyömäsoittimia (asialla ainaskin osittain Osibisan tyyppejä), eteeristä huilumaista soundia, lisää lyömäsoittimia ja laulua, sitten tulevat minimalistiset synajutut ja lisää (hieman toisenlaisia) perkussioita. Melko afroa oli tämä a-puoli tuota ihan alkua lukuunottamatta.

Kakkospuolen alku on taas perinteisempää synamenoa ja hieman naislaulua, muistuttaa sekä L'Apocalypse Des Animauxin että Ignacion eteerisiä meininkejä. Sitten laulaja poistuu ja synasoundit hieman muuttuvat, mutta meno on edelleen eteeristä ja vertailukohteet pysyvät samoina. Naislaulaja tekee paluun ja laulaa yhdessä syntikan kanssa. Laulaja vaikenee ja otetaan uudet sävelet, mutta pysytään edelleen samoilla linjoilla joskin hieman dramatiikkaa lisäten (tulee hieman Tangerine Dream mieleen). Sitten meno hieman kevenee ja löydetään haikeita melodioita joskaan ei mitään niin surullista kuin Ignaciolla. Sitten hieman fanfaarimaisia juttuja ja lopussa vielä paluu sitä edeltäviin haikeisiin melodioihin.

Yhteenveto: mahtipontinen alku -> matka afrikkaan -> loppulevy sitten melodista ambientinomaista meininkiä.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:08)

Offline

#10 08.07.2016 22:39

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

w9bJ0Oll.jpg

Vangelis-maraton, osa 9:

- Albedo 0.39 (1976)

Toinen levy RCA:lle. Tältä levyltä löytyy sekä menoa & meininkiä että sitten mietiskelevempiä osioita sopivissa suhteissa. Taitaa tässä olla pari hittiäkin, jos Vangeliksella nyt semmoisia on (siinä äskenmainitussa Cosmoksessa taisi olla jotain tästäkin).

Levy ei ole samaan tapaan sinfoninen kuin Heaven & Hell, mutta tässä on silti hyvinkin progerockmainen yleisfiilis. Siihen ovat pääosin syypäitä vauhdikkaat menopalat Pulsar, Main Sequence sekä kaksiosainen Nucleogenesis, mutta kaikki muukin on jännää. Oikeastaan hiljalleen kasvavan ja voimaa keräävän Alphan voisi laskea myös noiden progeteosten joukkoon. Tämä on toinen hyvä eka-Vangelis progefanin hyllyyn. Itse pidän tätä vielä Heaven & Helliäkin kovempana. Ehkä jopa Vangeliksen parhaana levynä.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:10)

Offline

#11 08.07.2016 22:39

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

4ZvAfJNl.jpg

Vangelis-maraton, osa 10:

- Socrates: Phos (1976)

Kreikkalaisbändi Socrates Drank The Conium oli tehnyt tätä ennen kolme albumia. Tälle neljännelle levylle bändi lyhensi nimeään ja otti tuottajakseen Vangeliksen, joka myöskin soitti levyn kaikki kosketinosuudet ja osallistuipa jopa yhden biisin sävellystyöhön bändin kanssa. Hän ei kai kuitenkaan varsinaisesti liittynyt bändin jäseneksi, ainakaan etukannen kuvassa hänen naamaansa ei näy.

En valitettavasti ole kuullut bändin aiempia levyjä, joten en pysty tätä niihin vertaamaan tai sanomaan kuinka paljon Vangeliksen läsnäolo muutti bändin musiikkia tai soundia. Mutta se nyt on ainaskin helposti huomattavissa, että Vangeliksen kosketintyöskentely kuuluu levyllä vahvasti, soundin tunnistaa heti. Joissain biiseissä on jopa osioita, jotka ihan hyvin voisivat olla joltain Vangeliksen omalta levyltä peräisin.

Jos tätä vertaa Vangeliksen omiin levyihin niin luontevin vertailukohde on Earth -albumi, vaikka lähestymistapa on toki kitaravetoisempi ja rockmaisempi. Hyvä levy ja mielenkiintoinen lisuke Vangelis-discografiaan.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:12)

Offline

#12 08.07.2016 22:40

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

rfu7xO3l.jpg

Vangelis-maraton, osa 11:

- Spiral (1977)

Tämä levy on varmaankin helpoin ja kaupallisin Vangelis-levy tähän mennessä. Seikka joka ei tosin tasoa heikonna, mutta jotenkin "popahtavampi" levy tämä silti on. Tietynlainen sinfonisuus on toki edelleen läsnä, mutta tämä ei ole enää samalla tavalla "progressiivista rockia" kuin muutama aiempi, nyt ollaan selkeämmin "syntikkamusiikin" maailmassa. Liekö Jarren Oxygene-menestyksellä ollut vaikutusta Vangeliksen musiikkiin? Jotenkin epäilen ettei paljoa, menihän Vangelis aina omia reittejään. Internetin mielestä tämä on siinä mielessä merkittävä levy, että Yamaha CS-80 -syna oli tässä ensikertaa Vangeliksen käytössä. Ok, uskotaan.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:13)

Offline

#13 08.07.2016 22:40

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

26H7rmsl.jpg

Vangelis-maraton, osa 12:

- Beaubourg (1978)

Vangelis syöksyy ääripäästä toiseen. Beaubourg on yksi vaikeimmista Vangeliksen levyistä. Totaalisen epäkaupallinen ja outo. Syntikkasoundit ovat kummallisia ja/tai meluisia, osin viiltäviä ja metallisia ja mitään helposti hahmotettavia melodioita tai rakenteita tästä on vaikea löytää, musiikki lienee lähes kokonaan improvisoitua. Kyseessä on yksi koko levyn mittainen kahteen osaan jaettu teos ja koko levy on täynnä tätä samaa abstraktia kummallisuutta.

Hieno levy! Ehdottomasti yksi Vangeliksen parhaista levyistä myöskin. Eikä se edes ole oikeasti niin outo, vaikka aluksi siltä saattaa tuntua, varsinkin sillon kun sen ekaa kertaa kuulin.

Tämä oli Vangeliksen viimeinen levy RCA:lle ja on väitetty että kyseessä olisi jonkinlainen "contractual obligation album", tai levy jolla haluttiin tai jonka avulla päästiin levy-yhtiöstä eroon. Nämä väitteet Vangelis on kuitenkin kumonnut:

(Interviewer): What did you have in mind with the album "Beaubourg"? Without doubt, it is your most experimental record. Was this just a gag - to do music like this once and only once - and are there connections between this unusual record and you changing record companies after the LP?

Vangelis: No, this isn't a gag. I do this kind of music a lot when I am in the studio. But you know, it isn't really the sort of music for the market. Therefore I was very lucky to have this contract with RCA so that they had to publish this music as well as other stuff. But this had nothing to do with the end of my contract with RCA.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:14)

Offline

#14 08.07.2016 22:41

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

RqaCZpbl.jpg

Vangelis-maraton, osa 13:

- The Dragon (1978)

The Dragon on äänitetty Lontoossa aika pian Aphrodite's Childin hajoamisen jälkeen vuonna 1971. Giorgio Gomelsky toimi tuottajana ja BYG Records rahoittajana. Levy jäi kuitenkin julkaisematta, kunnes vuonna 1978 Charly Records julkaisi sen ilman Vangeliksen tai muiden muusikoiden lupaa. Samaan aikaan ilmestyi myös toinen levy Hypothesis, joka oli peräisin samoista sessioista, se julkaistiin Charlyn Affinity -alamerkillä.

Vangeliksen lisäksi levyllä soittaa basisti, kitaristi, rumpali ja viulisti. Tyylillisesti se eroaa aika paljon muista Vangeliksen levyistä. Se kuulostaa oikeastaan ihan bändilevyltä, jossa Vangeliksella itsellään ei ole ollenkaan hallitseva rooli.

Levyn a-puolen täyttää pitkä matramaisesti etenevä jami, jossa viululla ja lyömäsoittimilla on suht hallitseva rooli ja äänikuva on surisevan psykedeelinen ja itämainen, mukana myös hapokasta kitarointia.

B-puolella on kaksi biisiä. Eka biisi on suht rauhallinen ja mietiskelevä. Pitkän kosketinintron jälkeen akustinen kitara ja basso liittyvät hiljalleen mukaan ja biisi alkaa kasvaa, rumpalikin pääsee lopulta mukaan, mutta jamitus ei ylly silti erityisen voimakkaaksi vaan pysyy hillittynä ja hallittuna. Jotenkin hyvinkin krauttimainen fiilis tässä, voisi olla jonkun saksalaisbändin biisi. Toinen biisi alkaa venkoilevalla akustisella kitaralla. Tai jollain kielisoittimella kumminkin, oisko ehkä sittenkin sitar? Pitkän intron jälkeen koko bändi liittyy taas yhteisjamiin, joka on kuin yhdistelmä kahta edellistä biisiä, itämaista ja psykedeelistä. Ihan kuin joku Embryo tai vastaava saksalaisbändi jamittaisi menemään.

Bootlegmaisesta luonteestaan huolimatta tämä on erittäin hyvä levy.

Vaikka Vangelis ja kumppanit saivat lopulta estettyä levyn lisäpainokset, kerettiin se jo julkaista useassa maassa, itselläni on tuommoinen italialainen painos. Levystä on olemassa toki bootleg-cd:kin (unkarilainen painos) ja se on julkaistu myös yhdessä Hypothesiksen kanssa samantapaisena 2-in-1 bootleg-cd:nä kuin Sex Powerkin.

Last edited by hezma (15.10.2016 20:39)

Offline

#15 08.07.2016 22:41

bernardblack
herra ihanainen
From: reijomäkilä
Registered: 22.08.2009
Posts: 27,182
Website

Re: Vangelis

no saamari peuk


tunteet elikkäs fiilikset, ne on aitoja, niistä kannattaa pitää kiinni

Offline

#16 08.07.2016 22:41

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

xiVS1Mpl.jpg

Vangelis-maraton, osa 14:

- China (1979)

Eka levy Polydorille (tosin olihan La Fête Sauvage ilmestynyt joissain maissa kyseisen merkin kautta, esim. Kreikassa), jonka suojissa Vangelis pysytteli sitten 80-luvun puoliväliin saakka.

Tällä levyllä Vangelis on hyödyntänyt jonkin verran kiinalaisia instrumentteja (jotain huiluja ja kielisoittimia), ja monet sävelkulut viittaavat sinnepäin. Ei tämä silti mikään varsinainen etnolevy ole. Yleisilme on varsin seesteinen, olematta silti new agea tai edes ambienttia, mutta on tässä paikoin menevämpääkin kamaa. Oikeastaan kiinalaissävyt vähenevät mitä pitemmälle päästään ja loppupuolella levyä moisia tuskin onkaan. Meno muuttuu jopa suht tummanpuhuvaksi.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:16)

Offline

#17 08.07.2016 22:41

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

Vt4XvNCl.jpg

Vangelis-maraton, osa 15:

- Irene Papas & Vangelis: Odes (Ωδές) (1979)

Vangelis-faneille Irene Papas on tuttu jo 666-levyltä. Suurelle yleisölle hän on ehkä tunnetumpi näyttelijänä. Hän on tehnyt myös muutaman levyn ja kaksi niistä Vangeliksen kanssa. Odes on julkaistu muualla maailmassa aina pelkästään Papasin nimellä, mutta Kreikassa se on ilmestynyt aina molempien nimillä, vasta cd-remasteri korjasi tilanteen muuallakin.

Odes-levyn sävellykset ovat kahta Vangeliksen sävellystä lukuunottamatta kreikkalaisia kansanlauluja. Nuo kaksi Vangeliksen sävellystä ovat jopa instumentaalibiisejä, eli olisivat ihan kotonaan Vangeliksen omillakin levyillä. Vangelis soittaa levyllä kaiken ja on tuottanut sen myös. Yhdellä biisillä on apuna kuoro. Papas laulaa kreikaksi. Traditionaalisesta luonteestaan huolimatta levy ei hirveästi eroa siitä meiningistä mitä Vangelis muutenkin tuohon aikaan puuhaili.

Last edited by hezma (09.07.2016 10:17)

Offline

#18 08.07.2016 22:43

bernardblack
herra ihanainen
From: reijomäkilä
Registered: 22.08.2009
Posts: 27,182
Website

Re: Vangelis

Beaubourg  glasses  peuk  helvetin kova levy

on pitkään tehny mieli tutustua tarkemmin näihin vanhempiin levytyksiin, mut jotenkin jääny aina muitten juttujen jalkoihin ja silleen ollu vähän semmonen meininki et onkohan ne ny, mut ehkä tässä sitten


tunteet elikkäs fiilikset, ne on aitoja, niistä kannattaa pitää kiinni

Offline

#19 08.07.2016 22:43

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

Lisään tähän myöhemmin biisilikkejä tai kuvia, oon nyt vähän humlassa  kippis

Offline

#20 08.07.2016 22:44

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

En korjaa.

Offline

#21 08.07.2016 22:44

bernardblack
herra ihanainen
From: reijomäkilä
Registered: 22.08.2009
Posts: 27,182
Website

Re: Vangelis

hezma wrote:

oon nyt vähän humlassa  kippis

no oli varmaan vangeliskin  peuk


tunteet elikkäs fiilikset, ne on aitoja, niistä kannattaa pitää kiinni

Offline

#22 08.07.2016 22:50

bernardblack
herra ihanainen
From: reijomäkilä
Registered: 22.08.2009
Posts: 27,182
Website

Re: Vangelis

tuli muuten mieleen semmoinen juttu että pitäis olla olemassa semmoinen biisi kuin "Ei kai Vangeliksellakaan ole helppoa" ja jos ei joku muu ehdi tehdä tätä niin teenpä ite jossain vaiheessa

sori tästä etukäteen


tunteet elikkäs fiilikset, ne on aitoja, niistä kannattaa pitää kiinni

Offline

#23 08.07.2016 23:33

bernardblack
herra ihanainen
From: reijomäkilä
Registered: 22.08.2009
Posts: 27,182
Website

Re: Vangelis



ei saatana yksinäiset robotit tuolla jossain  itku


tunteet elikkäs fiilikset, ne on aitoja, niistä kannattaa pitää kiinni

Offline

#24 09.07.2016 00:20

kumpiseta
Member
Registered: 12.01.2011
Posts: 1,157

Re: Vangelis

Topicille ja varsinkin hezmalle  peuk  tongue

Offline

#25 09.07.2016 00:50

ydis
vegan princess
Registered: 07.03.2006
Posts: 22,060

Re: Vangelis

kumpiseta wrote:

Topicille ja varsinkin hezmalle  peuk  tongue

kyl peuk

L'Apocalypse Des Animaux rakkaus

Offline

#26 09.07.2016 01:05

ray charlz
niin läski äijä
From: norf norf
Registered: 14.08.2010
Posts: 4,207

Re: Vangelis

juma mitä asiakirjoittelua hezmalta peuk:peuk::peuk:


katsottiin äijien kanssa leffa, äijät lähtivät maustetyttöjen keikalle, itse jäin kotiin kuuntelemaan darkthronea.

Offline

#27 09.07.2016 01:16

ydis
vegan princess
Registered: 07.03.2006
Posts: 22,060

Re: Vangelis

ei pysty käsittämään et tää on äänitetty vuonna 1970

Last edited by ydinaukio (09.07.2016 01:20)

Offline

#28 09.07.2016 15:30

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

CR8dqFjl.jpg

Vangelis-maraton, osa 16:

- Opéra Sauvage (soundtrack) (1979)

Musiikkia Frédéric Rossifin luontodokumenttisarjaan. Sarjan musiikki oli pääosin muuta kuin Vangeliksen musiikkia ja toisaalta sarjassa oli myös Vangeliksen musiikkia, jota ei tästä levyltä löydy.

Levyllä on lähestulkoon vuorotellen melodisempia biisejä sekä sitten mietiskelevämpiä raitoja. Musiikki on ehkä tyylillisesti lähempänä saman vuoden studiolevyjen tyyliä kuin aiempien soundtrackien sävyjä, vaikka kyllä esim. pitkä ja utuinen Rêve tuo mieleen jopa L'Apocalypse Des Animauxin äänimaisemat. L'Enfant on hämmentävän samankaltainen kuin pari vuotta myöhemmin tehty Chariots Of Firen alkuteema. Pitkä sinfoninen päätösraita Flamants Roses äityy jopa yllättävän mahtipontiseksi (tässä on muuten harpunsoittajana Jon Anderson).

Offline

#29 09.07.2016 16:52

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

jm31r2gl.jpg

Vangelis-maraton, osa 17:

- See You Later (1980)

Tällä levyllä Vangelis löysi taas uuden suunnan. Musiikki on sekä paljon popahtavampaa että myös kokeellisempaa ja progehtavampaa kuin muutamalla edellisellä levyllä. Melkein jokaisella biisillä on laulua (mukana esim. Peter Marsh sekä Jon Anderson).

Avausraita I Can't Take It Any More sisältää kohtia, joita hyödynnettiin myöhemmin Blade Runnerin teemabiisissä. Myös Blade Runnerista tuttu Memories Of Green löytyy alunperin tästä.

Mukana on myös ripaus huumoria (Not A Bit - All Of It), joka on aika harvinaista Vangeliksen levyillä.

Loppua kohden biisit muuttuvat eeppisemmiksi ja kaksi viimeistä raitaa täyttivätkin vinyylin b-puolen.

Yksi Vangeliksen parhaista levyistä tämäkin. (Saman ois voinu sanoa aika monesta muustakin, mutta ei aina muista niistä levyistä sanoa, jotka muutenkin ovat hyvin tunnettuja, tämä käsittääkseni on vähän oudompi.)

Last edited by hezma (09.07.2016 18:01)

Offline

#30 09.07.2016 19:02

hezma
Vanhempi Käynnissäpitäjä
From: Helesinki
Registered: 13.11.2008
Posts: 17,558

Re: Vangelis

5flerBtl.jpg

Vangelis-maraton, osa 18:

- Chariots Of Fire (soundtrack) (1981)

Musiikkia Hugh Hudsonin olympialais-aiheiseen elokuvaan ("Two British track athletes, one a determined Jew and the other a devout Christian, compete in the 1924 Olympics.")

Soundtrack taisi olla iso myyntimenestys ja Vangelis sai jopa Oscarin elokuvan teemabiisistä.

Tätä taustaa vasten on kai synti tunnustaa, että minulle tämä on yksi Vangeliksen heikoimmista levyistä. Monet biiseistä ovat jotenkin pliisuja ja liian newagemäisiä tai viihteellisiä.

Abraham's Theme miellyttää kuitenkin, se ei tyylillisesti tai soundillisesti ole kauhean kaukana L'Apocalypse Des Animauxin maisemista. 100 Metres on myös hyvä, hieman synkähkö raita.

Levyllä on myös kuoro- & urkutulkinta Charles Hubert Hastings Parryn Jerusalemista.

Vinyylin b-puolen täyttävä nimikappale kierrättää samaa teemaa kuin lyhyt avausraitakin. Tämä tulkinta perustuu pitkälti pianolle, jolle syntikat antavat orkestraalista lisäpontta paikoin ihan kivasti paisutellenkin. Onneksi ne ovat kuitenkin syntikoita, jouset tekisivät hommasta varmaankin ihan liian imelän. Ihan loppupäässä syntikat päästelevät jännittäviä soundeja ja ilmassa on draaman tuntua (soundeista tulee mieleen Klaus Schulze). Oisipa sitä draamaa ja jännitystä ollut levyllä vaan enemmän.

Offline

  1. Index
  2. » Koneempaa
  3. » Vangelis

Board footer

Powered by FluxBB