#1 13.08.2023 23:45

TSRRP
Member
Registered: 03.05.2022
Posts: 6

16.9.2023 Paavoharjun levynjulkkarit + Bonuslapsi (Savonlinna)

EV91123_7_768x470.jpg

La 16.9.2023  /  House of Olaf  /  Savonlinna
Paavoharju: Yön Mustia Kukkia (Levynjulkkarit), Bonuslapsi

https://www.tiketti.fi/paavoharju-yon-m … puja/91123

Kylmänä maaliskuun iltana vuonna 2021 Lauri Ainala ystävineen löysi tyhjillään seisoneen ja ränsistyneen, Solmun taloksi kutsutun rakennuksen alta lasinegatiivien hautausmaan. Osa kauan sitten unohdetuista negatiiveista oli hautautunut ajan saatossa kirjaimellisesti maan alle. Useissa laseista eroosio oli tehnyt jo tehtävänsä ja kaikki informaatio tuhoutunut täysin kuvista. Joissakin taas aika on maalannut hahmoista aavemaisia ja repaleisia varjoja. Kuvissa on välähdyksiä niin nuorista, aikuisista kuin perheistäkin. Osaan kuvista on taltioitu myös vainajia arkuissaan. Tarinat kuvien taustalla jäävät mysteeriksi.

Tiedetään, että rakennuksessa toimi valokuvaamo Olavi vuoteen 1975 saakka. Selvitettyämme kuvien ajoitusta, kävi ilmi, että suurimman osan löytämistämme kuvista on mitä todennäköisimmin ottanut valokuvaaja Paavo Sihvonen. Kuvien löytyminen solmi yhteen Paavon ikuistamien menneisyyden ihmisten kertomukset ja nykyhetken: löydön tehneet taiteilijat, sekä kuvien herättämät uudet tarinat ja visiot. Unohdettujen, aavemaisten kuvien vaikutuksesta Lauri Ainala koki, että jo lopullisesti haudatuksi julistettu Paavoharju on kaivettava esiin ajan pölyn alta – ainakin vielä tämän kerran.

(...)

Paavoharju on esiintynyt kotikaupungissaan Savonlinnassa viimeksi vuonna 2005. Nyt yhtye juhlistaa uuden, Yön mustia kukkia -albumin julkaisua esittämällä uusia kappaleitaan uudenlaisella kokoonpanolla House of Olafissa 16. syyskuuta 2023. Esiintyminen on ainoa laatuaan, eikä keikkoja tule enempää. Tapahtumassa esiintyy lisäksi uusi Bonuslapsi -yhtye, jonka jäseniä on operoinut myös Paavoharjun aiemman live-inkarnaation riveissä. Pumpun keulakuvana komeilee ”Kellarpellon kultakurkku” Toni Kähkönen. Yhtye esittää omien kappaleidensa ohessa Paavoharjun vanhempaa tuotantoa.

ville-tarke-ja-lauri-ainala-solmun-talon-alapohjassa-_-kuva_juho-liukkonen_pieni.jpg

SOLMU AJASSA -näyttelyn avajaiset
perjantaina 15.9.2023, Riihisaari – Savonlinnan museo.

Näyttelyn alkusysäyksenä ja pohjana toimii taiteilijoiden sattumalta tekemä löytö: Savonlinnan kaupungin omistaman, erittäin rapistuneen ja purkutuomion saaneen Solmun talona tunnetun rakennuksen alapohjasta löytyi satoja vanhoja lasinegatiiveja. Negatiivit olivat unohdettuina, osin maahan hautautuneina. Suuri osa niistä oli täysin pirstaleina ja tuhoutuneina.

Tiedetään, että rakennuksessa toimi valokuvaamo Olavi vuoteen 1975 saakka. Suurimman osan kuvista on mitä todennäköisimmin ottanut valokuvaaja Paavo Sihvonen. Kuvien löytyminen solmi yhteen Paavon ikuistamien menneisyyden ihmisten kertomukset ja nykyhetken: löydön tehneet taiteilijat, sekä kuvien herättämät uudet tarinat ja visiot.

Kaikki näyttelyn teokset pohjautuvat lasinegatiiveihin sekä niiden löytöpaikkaan, ja kukin taiteilija on käsitellyt tätä materiaalia omalla tavallaan.

(...)

Solmu ajassa -projektissa on kyse valokuvista, säilyttämisestä, katoamisesta, hajoamisesta, unohtamisesta – kaupungin alitajunnan pyyhkimisestä vanhan rakennuskannan ja sinne kätkeytyvien muistojen tuhoutuessa.

https://www.savonlinna.fi/riihisaari/na … mu-ajassa/

Last edited by TSRRP (14.08.2023 00:01)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB