#1 25.02.2006 14:13

fassu
Member
Registered: 14.02.2006
Posts: 2,554

Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

Syystä, jota en äkkiseltään pysty paikallistamaan kirjoitin kuin itsestään kilpailun nimen väärin. Kyse on siis Volvo Ocean Race -nimisestä avomeripurjehduskilpailusta. Se on ehdottomasti tyylikkäimpiä spektaakkeleita, mitä urheilumaailmalla on tarjottavanaan, eikä kisan metafyysistäkään sisältöä voi täysin sivuuttaa. Nykypäivän Odysseuksesta, ihmisen, teknologian ja meren kohtaamisestahan tässä on kyse. (Rahan avustuksella.)

Kun asiaa ajattelee tarkemmin, eikö sanan Volvo torjunta lepääkin jokseenkin naiivilla mutta merkittävällä fantasialla, jolla osa rokki(palsta)puhetapojen perusoletuksista lepää? Eikö Volvoon ole ennen muuta sisäänkirjattu yököttävän porvarillisia konnotaatioita, rivitalonpätkästä turvallisuuteen?

Epäilemättä. Ja tätä Volvon imagokonsultit ovat tietenkin lähteneet murtamaan aina äärimmäiseen juustoisuuteen asti. "Life at the Extreme"... voiko tuota hihittämättä lukea, vaikka äärimmäisyys on paitsi itse aiheutettua se on luultavasti myös tavallaan totta?

Tämä kaikki on tietenkin turhaa, tympeää ja noloakin. Avomeripurjehdus on aina-jo ja sellaisenaan kiinnostavaa. Etäältä katsottuna kyse on hieman kuin shakista, jossa siirrot tapahtuvat sellaisenaan liikkeessä, jonka käyttövoiman tarjoaa pelilaudan epästabiilius. Ja kellon ympärihän tätä koukuttavaa spektaakkelia on seurattava.

http://www.volvooceanrace.org/index.aspx
http://www.sailinganarchy.com/
http://team.abnamro.com/

En jaksa kirjoittaa sen kummempaa syväanalyysia kisasta, mutta ehkä intoudun siihen jos vastauksia tulee. Joka tapauksessa kannatta vilkaista noiden sivujen multimediaosastoja. Ja Sailinganarchysta tietty forumia.

P.s.

Hykerryttävin eettinen lapsus liittyen kisaan on seuraavanlainen. Yleisestihän tiedetään, että Australiaan pyritään usein pakoilaisten tai "laittomien" siirtolaisten toimesta mitä mielikuvituksellisimmilla lautoilla ja niin edelleen. Jos yrittäjät selviävät hengissä merimatkastaan, mitä usein seuraa on rannikkovartioston väliintulo, joka katkaisee pyrkimykset päästä Australiaan. Miksi näin? Koska Australiassa on tapana sulkea kiinniotettuja pyrkijöitä leireille, jotka eivät tarkkaan ottaen sijaistse Australian julkisoikeuden piirissä. Voidaan siis sanoa, että tällaisella epämääräisellä vyöhykkeellä aukenee uudenlainen poliittinen tila.

Ja eikö tämä tila ole sellainen poikkeustila, josta on tullut normi? Siis tila, missä siitä, että mikään juridinen suoja ei ole voimassa ja mitä tahansa voi tapahtua, tulee asioiden normaalein tila?

Leirin tilassa "poliittinen", tietyn oikeudellisen järjestyksen piirissä eletty "kansalaisen" elämä (esim. suomalainen tai mikä tahansa kansalaisuus), jonka siis pyrkijät jättivät lähtiessään taakseen, sekoittuu paljaan elämän tai pelkän elossa olemisen faktan kanssa. Useimmiten raja kansalaisen ja paljaan elämän välillä pelkistyy esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen, jolla voidaan todentaa kuuluminen johonkin kansallisvaltioon ja sen julkisoikeudelliseen järjestykseen. Lienee tarpeetonta sanoa, että Nurnbergin lait sekä "lopullinen ratkaisu" riisuivat 1930- ja 1940-luvun Saksassa juutalaiset kaikesta siitä, mikä erotti heidä paljaasta elämästä ja mahdollisti Leirit. Logiikka elää.

VOR:n tämä liittyy sikäli, että osuudella Kapkaungista (mielenkiintoinen yhteensattuma aiemmin sanotun valossa...) Melbourneen kolme veneistä joutui rantautumaan Australiaan - oletettavasti ilman henkilöpapereita, tietenkin. Kaksi veneistä kykeni jatkamaan matkaa korjaustoimenpiteiden jälkeen, jolloin ei voida olettaa, että rantautumisen intentio oli nousta maihin. Yksi ei kyennyt ja se kera miehistönsä jouduttiin kuljettamaan maanteitse Melbourneen. Miehistö siis halusi viettää maissa kolmisen viikkoa.

Kysymyksen on siis oltava: Eivätkö oikeudelliset järjestelyt liittyen laittomaan siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen ole lopulta täysin mielivaltaisia? Miksei purjehduskilpailijain hitech-lautta ja paperittomuus ole yhteismitallista pakolaisten, jotka pakenevat esimerkiksi aineellista hätää, paperittomuuden kanssa?

Oikeuden väkivalta: Giorgio Agambenin haastattelu
Mitä on leiri?
Kynnys
Poikkeustila

Siltikin, minusta on erittäin mukavaa, että kilpailu jatkuu.


Viimeisimpänä halutaan kieltää eräs viime vuosien lupaavimmista uusista finanssialan innovaatioista, nimittäin pikavipit.

Offline

#2 26.02.2006 20:01

kaakku
ärrävikanen pelle
Registered: 23.06.2005
Posts: 13,960

Re: Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

Opettele lukemaan  wanha

Mites fassu, kuka johtaa tämänvuotista kisaa?

Aussien siirtolaispolitiikka on vähintäänkin kyseenalainen. raha puhuu jne


Varikset komentavat

Offline

#3 27.02.2006 01:25

fassu
Member
Registered: 14.02.2006
Posts: 2,554

Re: Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

Lyhyt analyysi.. icon_cool

Itsehän seilasin pikkupoikana kevytveneellä, mikä kai selittää kiinnostusta. Saimaallakin tullut liikuttua purjein. Itse asiassa on käsittämätöntä, miten paljon nuon veneet muistuttaa uudentyyppisiä kevytkilpapursia. Tosin jos noilla kaatuu, minkä pitäs olla mahdotonta, selviää tuskin isolla haavalla nenävarressa, kuten yläviistoonkirjottanut aikanaan pikkupurkilla.

ABN AMRO -pankin molemmat paatit on ollu ihan suvereeneja. Toinen vene täynnä wanhoja kettuja, ne johtaa. Toisessa junnuja, jotka on kakkosena. Muista ei ole ollut oikein vastusta tähän mennessä, mutta luulenpa kelkan kääntyvän vielä. AMRO I voittanee kuitenkin koko paskan. Purjehdituista kolmesta avomerietapista se on voittanut kaksi suvereenisti ja ollut yhdessä toinen - 9 sekunnin marginaalilla 1600 merimailin skabassa. Kahdesta satamakisasta ovat voittaneet molemmat.

Tylsiä eivät kuitenkaan ole olleet, koska purjehtivat selkeästi rohkeimmilla taktiikoillakin, mielestäni.

AMROjen lisäksi mukana asiaankuuluva rosvojoukko, siis jos sponsoreita katsoo:

Disney (Pirates of the Caribbean), Sony-Ericsson, Brasilian valtio (Brasil 1), Movistar (joku mediapulju)... Onhan noita. Eettistä kuluttamista! Nyt. Eiku.

Ylipäänsä uusi venetyyppi VO 70, jossa tehoja entiseen VO 60:een lisättiin painoon nähden tuntuvasti on tässä ensimmäisessä kehitysvaiheessaan vaikuttanut pelottavankin hepposelta esimerkiksi näille pitkille etelämannerta kiertäville osuuksille ensin Kapkaupungista Melbourneen ja Wellingtonista Rio de Janeiroon. Oikeastaan kisa on ollut aika torso sikäli, että liian monet veneet ovat paukkuneet toistuvasti silleen hilusti. Poislukien ABN AMROt, jotka on muita pikkasen läskimpiä. Toistaiseksi isoilta vahingoilta on vältytty, mutta uhkapeliksi väittäisin. Sitähän se on toki aina ollut, ja sitähän Volvo haluaa.

Nyt siis taas etelässä ja jäävuorten seassa. Kärki pyyhkii sellasta 25 merimailia tunnissa, eli noin neljääviittä kilsaa tunnissa.

Kuvaavaa on se, että aiemmin Volvo Ocean Racessa ja sen edeltäjässä Whitbreadissa on "menty niin etelään kuin mahdollista ja puskettu täysillä jäävuorten seassa". Nyt ei kannata, kun nää uudet paatit kulkee kovempaa viitisentoista leveyastetta pohjosemmassa, missä tuulee huomattavasti vähemmän. Tais olla niin, että VOR 60 -luokan paatit kulki "parhaiten" (lue: pysty ajamaan täysillä 24/7 ilman vahinkoja) 40 solmun tuulessa, uusille riittää 25 huomattavasti kovempiin keskinopeuksiin. Olisikohan VOR-skaban (ja samalla kaikkien yksirunkoisten uusi maailmanennätys) kovin noteeraus 24h matkassa, joka on nyt siis ABN2:n nimissä ja 563.00 nm (* ~1,8 kilsoina), parantunut vähintään viidelläkytä maililla neljän vuoden takaisiin verrattuna. Tässäkin AMROt on ollu etulyöntiasemassa, kun on kaks botskia.

Ohjuksiahan nuo veneet on. Olkoonkin, että komposiittien käytön salliminen mahdollistaa jämerämmät materiaalit. Nimittäin rikin ja kannen välillä olevan erinäiset latingit luonnollisesti kasvavat kun purjeet kasvavat ja vauhti kiihtyy. 13tn uppoumaa, 21m pitkiä ja masto 31n. Kyytiä esim. eteläisellä jäämerellä yöstä, jäävuorista ja pakkaskeleistä huolimatta järestään 30-40km/t tai yli. Parhaimmillaan tai pahimmillaan varmaan hätyyttelee hetkellisesti 40 merimailin tuntinopeuksia, eli sellasta rapiaa seittemääkymppiä.

Noissa vauheissa kun täräyttää kymmenmetriseen aaltoon, joka on tietenkin sellasta neliasteista merivettä, saattaa vähän tutista puntissa. Ja tuota jatkuu pari viikkoa kerrallaan. Hullut. icon_razz

Kantsii kattoa vaikka toi allaolevan linkin leffa, niin selviää, missä suorituskyky kulkee. Kuitenkin aika kevyt keli tossa, ihan rannikolla jne. Eikä lautalija nyt muuten pysys perässäkään.

Sail Wakeboarding


Viimeisimpänä halutaan kieltää eräs viime vuosien lupaavimmista uusista finanssialan innovaatioista, nimittäin pikavipit.

Offline

#4 27.02.2006 01:33

kaakku
ärrävikanen pelle
Registered: 23.06.2005
Posts: 13,960

Re: Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

melkosta vauhtia painavat  icon_eek


Varikset komentavat

Offline

#5 27.02.2006 12:42

fassu
Member
Registered: 14.02.2006
Posts: 2,554

Re: Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

Heitänpä parit kuvat vielä.

Moderni kevytvene, lennossa sanan varsinaisessa merkityksessä.

The%20Rag.jpg


VO 70

115150_4908_1139757809416-ABNONE2.jpg

Ca%20d%C3%A9m%C3%A9nage%20!.jpg

78194_4908_1126518304728-VZ8L6079.jpg


Sitä kylmää vettä

svYACHT_wideweb__470x334,0.jpg

108989_4908_1137522201420-ABN1_060111_1820.jpg


Viimeisimpänä halutaan kieltää eräs viime vuosien lupaavimmista uusista finanssialan innovaatioista, nimittäin pikavipit.

Offline

#6 27.02.2006 15:31

Laatu
Moderator
From: Helsinki
Registered: 18.07.2005
Posts: 11,920
Website

Re: Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

[quote:9582d86317="fassu"]Lyhyt analyysi.. icon_cool

Itsehän seilasin pikkupoikana kevytveneellä, mikä kai selittää kiinnostusta. [/quote:9582d86317]

Eiii välttämättä. Nuorukaisena tuli purjehdittua joitakin reissuja, sillä kaverilla oli joku kevyt "jolla", jos sitä sanaa nyt voi käyttää tässä tilanteessa. Sellainen astetta kovempi kuin optimistijolla, mutta kuitenkin sen verran kiikkerä, että melkein joka reissun aikana heitettiin ainakin kerran nurin! Siinä tosissaan piti oppia purjehduksen perusteita, pelkkä veneeseen nousukin oli tapahtuva kieli vatupassinomaisesti keskellä suuta. Purjehdusinto katosi noiden parin kesän jälkeen aika täysin.


You know, if it was a regular salad I wouldn't have said anything. But you had to have the BIG SALAD.

Offline

#7 27.02.2006 15:54

fassu
Member
Registered: 14.02.2006
Posts: 2,554

Re: Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

No joo. Tosin perhelotja ja matkapurjehdus se vasta tympeetä on. Kun ei oikein sais olla (liian) kännissäkään. Jollalla purjehdittaessa nyrkkisääntönä oli, että kastumattomuus on yrityksen puutetta.

Osa viehätystä oli tietenkin siinä, että ystävälläni oli sukulaisuussuhteiden kautta avain paikallisen pursiseuran konttiin. Sivumennen, tämä sittemmin melko tuntemattomaksi käynyt ystäväni on hassujen sattumusten subjekti "yks kaveri" per excellence. icon_razz Mutta avain tarkoitti käytännössä kolmea asiaa:

1) ilmainen ja rajaton seilausoikeus 380-luokan kaksipurjeisella paatilla!
2) "Urheilulliset" aspektit kaatumisineen kaikkineen, purjehdus oli vaan hauskaa ja kesä -97 lämmin.
3) Tämän seurauksena järki tietenkin sumeni, mistä seurasivat melko älyttömät ja paikoin porukoitten pulssia nostattaneet kuningaideat. Mm. uimareissut aika kaukasille ja siisteille rannoille, päivämatkojen venkoilu pikkupaatilla ilman ruokaa ja juomaa jne.

Oikeastaan tässä voin nyt sitten vihdoin tunnustaa, että viimeisellä kerralla purjehdimme (onpa syksystä 97 kauan!) kielloista huolimatta lieveässä syysmyrskyssä ja mursimme yhden maston aallokossa. Piti päästä kokeilemaan, miten kulkee. Ja kulkihan se. Masto ei menny poikki asti, sillä kertaa, ja onneksi sitä ei huomattu. Meidän ei tietenkään, avaimen takia, tarvinnut kirjata veneen käyttöpäiväkirjaan mitään. :twisted:


Viimeisimpänä halutaan kieltää eräs viime vuosien lupaavimmista uusista finanssialan innovaatioista, nimittäin pikavipit.

Offline

#8 03.02.2008 11:20

L.I. Zabeth-Rehn
Member
Registered: 30.01.2008
Posts: 65

Re: Perversion paljastamisen sietämätön keveys: VOR 05-06

Sen piti olla pelkkä sunnuntaipurjehdus. Uskottiin ettei suurta brittilaivastoa vastaan kyettäisi pistämään hanttiin. Tuolloinkin, Venäjän lipun alaisena, kokkolalainen mies oli vapaa mies. Mitä jäi käteen, on tiettävästi ainoa kuninkaalliselta laivastolta kaapattu alus.

Englantilainen barkassi, joka nostettiin kuivalle maalle näytille, merkkinä siitä ettei sitä ikinä soudettu maaliin asti.

barkassi.jpg

Offline

Board footer

Powered by FluxBB